Pacea în familie și siguranța femeilor

multimedia

În lumea contemporană, problemele legate de bunăstarea familiei și siguranța femeilor rămân actuale și importante. Atât pe malul drept, cât și pe malul stâng al Nistrului, femeile se confruntă cu provocări legate de violența domestică, însă datorită eforturilor organizațiilor neguvernamentale, acestea beneficiază de sprijinul și protecția necesară. De exemplu, în Găgăuzia, nu doar organizațiile neguvernamentale ajută victimele violenței, dar funcționează și o instituție publică unde pot apela femeile și copiii care suferă de violență în familie. Centrul a fost deschis în 2020 cu ajutorul PNUD și Comitetului Executiv al Găgăuziei. Directoarea acestei organizații a menționat că în activitatea lor, prioritatea este asigurarea siguranței femeilor și copiilor supuși violenței în familie.

 

Svetlana Gheorghieva, directoarea Centrului regional pentru victimele violenței domestice din UTA Găgăuzia:

Directoarea Centrului a menționat că instituția publică face tot posibilul pentru a asigura accesul femeilor la resursele și serviciile necesare, ajutându-le să iasă din situația de violență și să înceapă o viață nouă, fără frică și amenințări la adresa bunăstării lor.

Cel mai important, a subliniat directoarea, pentru victimele violenței domestice este un spațiu sigur, unde pot primi protecție, sprijin și ajutorul necesar.

 

Svetlana Gheorghieva, directoarea Centrului regional pentru victimele violenței domestice din UTA Găgăuzia (video interviu):

O rol important în lupta pentru drepturile femeilor și în combaterea violenței domestice îl joacă organizațiile neguvernamentale. Ele nu doar oferă adăpost și sprijin psihologic femeilor, ci le ajută și să-și recapete stima de sine, să-și găsească un loc de muncă și să dobândească independența.

Marina din Tiraspol și-a împărtășit povestea, subliniind dificultățile cu care s-a confruntat din cauza violenței domestice. Ea a descris cum a căutat ajutor și sprijin într-o situație în care se simțea în siguranță. Povestea ei a scos la iveală nu doar traume fizice și emoționale, ci și dificultăți în accesarea ajutorului și serviciilor de sprijin în regiune:

Marina:

  • Am tăcut mulți ani despre violența pe care o suportam în familie. Dar datorită sprijinului ONG-ului local, am găsit puterea de a cere ajutor. Ei mi-au oferit un adăpost primitor, unde am putut începe o nouă viață. Acum lucrez și îmi cresc singură copiii.

Din povestea ei, am aflat că Marina și-a ascuns mult timp suferințele de cei din jur. Soțul ei, Vladimir, părea un soț ideal în ochii multora: un om de afaceri de succes, sociabil și fermecător. Dar în spatele ușilor închise ale casei lor se petreceau lucruri îngrozitoare.

Un alt exemplu din Găgăuzia. Anna a fost acea care ne-a povestit istoria sa:

Фото: символ

Când am decis să-mi părăsesc soțul, îmi era frică de necunoscut, de ce să fac mai departe. Dar datorită sprijinului ONG-ului, am primit nu doar ajutor juridic, ci și sprijin din partea unui psiholog. Acum știu că viața mea poate fi sigură și fericită.

Din povestea ei am aflat că Piotr și Anna trăiesc împreună de câțiva ani. La prima vedere, pare că totul este bine între ei, dar în realitate Anna ascunde un mare secret. Piotr este adesea agresiv, mai ales când bea. Începe să o acuze pe Anna de diverse lucruri, chiar dacă acestea sunt incredibil de absurde. Într-una din aceste seri, după ce a băut mult, Piotr începe să țipe la Anna și, în cele din urmă, o lovește. Anna este speriată și dezorientată, nu știe ce să facă și încearcă să fugă de el, dar el nu o lasă să plece.

 

* Din motive etice, numele eroinelor materialului sunt schimbate.

 

Organizațiile neguvernamentale își continuă activitatea importantă, încercând să asigure nu doar siguranța și protecția femeilor în familie, ci și să le ajute în promovarea lor. Totuși, pentru a rezolva complet problema violenței domestice, este necesar un efort comun din partea societății, guvernului și organizațiilor internaționale. Așa cum a menționat experta din Chișinău, Ecaterina Mardarovici, toleranța față de violența domestică este destul de ridicată. Acest lucru este cauzat de mulți factori, începând de la tradițiile culturale și dependența economică, până la lipsa de informare despre drepturile și posibilitățile de protecție a victimelor. Totuși, în societatea modernă, toleranța zero față de violența în familie devine o valoare din ce în ce mai importantă. Este crucial să se acorde atenție acestei probleme, să se educe oamenii cu privire la bazele relațiilor sănătoase și să se ofere sprijin victimelor violenței.

  • Ecaterina Mardarovici, fondatoarea „Clubului politic al femeilor 50/50”, or. Chișinău (audio)
  • Antonina Volcova, directoarea ONG-ului „Vesna”

Potrivit expertului în problema violenței domestice, Alexandr Gonciar (Tiraspol), în medie, la nivel mondial, fiecare a treia sau a patra femeie are experiența violenței domestice. În malul stâng, așa cum arată cercetările, 17% dintre femei au fost victime ale violenței domestice în ultimele 12 luni. Alexandr Gonciar a subliniat că în malul stâng sistemul de protecție împotriva violenței domestice abia începe să se contureze. Din 2019, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne există o instrucțiune privind organizarea activității angajaților organelor de ordine pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Și acesta este un mare pas înainte, deoarece documentul este aproape singurul care reglementează problema. Dar acest lucru este clar insuficient în condițiile în care violența domestică nu este criminalizată, acuzațiile nu sunt aduse în sfera publică și nu există o responsabilitate serioasă pentru violența domestică. „În plus, în malul stâng nu există o listă de servicii care trebuie oferite părții vătămate, nu există programe pentru agresori și programe speciale de formare profesională pentru specialiști, și nu sunt prevăzute măsuri preventive”, a spus expertul.

  • Alexandr Goncear, conducătorul Centrului pentru de dezvoltare și sprijin a inițiativelor civice. „REZONANȚĂ”, Tiraspol:
  • Crearea unei lumi în care fiecare femeie se simte protejată, respectată și egală este o responsabilitate comună, care necesită eforturi din partea fiecăruia dintre noi. „Împreună putem crea o lume în care fiecare femeie se va simți protejată și respectată”, a subliniat expertul internațional în problemele femeilor din orașul Sukhumi, Alla Gamaharia, într-un interviu.
  • Alla Gamaharia, expert, președinta Fondului pentru Femei din or. Sukhumi:

 

  • Locuitorii din malul stâng care au suferit din cauza violenței domestice pot solicita ajutor nu doar la poliție. În republică funcționează mai multe organizații non-guvernamentale în acest sens. Printre acestea se numără „Inițiativele Feminine”, „Interacțiunea”, „Vialeks”, „Sinergia” și altele. Numerele lor de telefon pot fi găsite pe motoarele de căutare de pe internet, în rețelele sociale, pe bannerele cu reclame sociale și pe tetierele scaunelor din transportul public: Apelați 102. Centrul de ajutor pentru femei 0-800-44-00”.

 

 

În Găgăuzia, funcționează linia telefonică de urgență a Centrului Regional de Reabilitare a Victimelor Violentei în Familie, disponibilă non-stop la numărul 0675 55 299. De asemenea, puteți suna la poliție la numărul 112, unde victimele violenței în familie vor primi primul ajutor.

 

Materialele au fost pregătite de:

Elizaveta Rotar, jurnalistă independentă la televiziunea „ATV”, UTA Găgăuzia

Elena Stepanova, jurnalistă independentă la Centrul de Eco-Jurnalism, or. Dubăsari

Вам также могут понравиться

Комментарии закрыты.

Этот веб-сайт использует файлы cookie, чтобы у вас был лучший пользовательский интерфейс. ПринятьКонфиденциальность

Политика конфиденциальности