Intrebari-raspunsuri ALTERNATIVE 3 Cimislia Moldova eco energetic

1. Care sunt obiectivele R.Moldova in implimentarea Energiei reginerabile?

Ion Cozma, sef Serviciu monitorizare AEE:
— Consider ca R.Moldova a facut un asalt destul de mare, acest asalt de 12 ori  in producerea energiei de alternativa inseamna inca o data ca R.Moldova doreste sa atiga obiectivele propuse in strategia 20/20/20_ vorbim de reducerea consumului energetic cu 20%, vorbim de reducerea emisiei de CO2 cu 20% si vorbim de eficienta energetic cu 20%. ( 30 sec)

2.Care sunt programele  implimentarii Energiei reginerabile in R.Moldova?

Ion Cozma, sef Serviciu monitorizare AEE:
— 
Tin sa mentionez despre Programele care vin sa sprijine Institutiile publice, vorbim despre Programul Energie si Biomasa care acum s-a lansat cu un nou apel de proiecte. Am venit cu o adresare catre  persoanele cu decizie din administratia locala de nivelul 2- vorbesc de managerii energetici care urmeaza sa aduca la cunostinta autoritatilor locale de nivelul 1 si tuturor persoanelor interesate de participare la apelul de propuneri a proiectului Energie si Biomasa_tot ce tine de instalarea unei central termice ce tine  de biocombustibil solid si instalarea de colectoare solare, dupa caz ,  in gradinite si spitale, in centre de sanatate. Aici as mai mentiona de un program de stimulare prin subventionare pentru gospodariile casnice si microintreprinderile din Moldova, doar in Cimislia sunt instalate déjà peste 40 de centrale termice prin subventionare. Aici Proiectul Energie si Biomasa vine cu un stimulant de 1200 euro pentru cazanele ce au un randament mai mare de 85%, adica care sunt la peleti, si o subventie de 500 euro pentru cazanele care au un randament mai mare de 75 %. Acestea sunt doar unele din programe pe care le are in present R.Moldova. ( 1 min 40 sec)

3.Care sunt obstacolele de extindere a Energiei reginerabile pentru R.Moldova?

Iulian Groza, expert IDIS Viitorul:
— 
Am facut o analiza la subiectul dat si principala mea concluzie a fost ca principalul obstacol a fost de ordin administrativ si legislativ. Nu existau reglementari foarte clare. Avem acuma o noua lege care permite extinderea potentialului de valorificare a acestei surse de energie, cel putin, creaza conditii pentru a creste capacitatea de producere si de investitie in acest sector. (30 sec)

4. Ce programe noi mai sunt cu  suportul UE in extinderea Energiei reginerabile?

Iulian Groza, expert IDIS Viitorul:
— 
Mai nou, anul trecut R.Moldova a aderat la un program European mai mare –se numeste E-5P. Este un Fond de nivel European. Moldova contribuie la acest fond cu un anumit procent si in acelasi timp  poate de beneficia de proiecte de zeci de ori mai mari decit contributia pe care o face. Acsete proiecte sunt dedicate eficientei energetice  de cladiri publice la nivel local. Un exemplu bun in acest sens este Ukraina si iata ca si Moldova din anul trecut beneficiaza de acest program.Exista si alte programe. Exista support din partea UE in sectorul energetic. ( 1 min)

5.Ce face Guvernarea R.Moldova pentru a spori cota parte a Energiei de alternative?

Ion Cozma, sef Serviciu monitorizare AEE:
— 
Vreau sa ma refer acum la datele statistice pe care le are acum la moment Agentia pentru Eficienta Energetica Daca vorbim in 2013 de 100 mii kvt-ora energie electrica injectata in retea prin intermediul unei surse de energie alternative si anume energiei solare_module fotovoltaice, atunci in 2015 a fost injectata in retea aproximativ 1 mln 200 mii kvt-ora de energie electrica. Asta ar insemna un salt de 12 ori mai mult decit ceia ce noi am produs in 2013. Daca sa vorbim si despre alte surse de energie alternative, atunci in R.Moldova avem déjà instalate peste 2,2 Mvt de module fotovoltaice care déjà injecteaza in retea. Daca pina in 2012 am avut doar o turbine eoliana cu puterea de 1, 2 Mvt, atunci acum avem in nordul tarii inca 2 turbine  inca neinstalate, iar in Sudul tarii avem déjà instalatii care au produs si injectat in retea peste 100 mii kvt-ore de energie electrica. Sunt 2 turbini cu puterea a cca 600 kvt, adica acum pe tara puterea medie pe tara in instalatii de energie reginerabila e de cca 2,4 Mvt de instalatii eoliene. ( 1 min)

Вам также могут понравиться

Комментарии закрыты.

Этот веб-сайт использует файлы cookie, чтобы у вас был лучший пользовательский интерфейс. Принять Конфиденциальность

Политика конфиденциальности